Ui

Vroeg in het voorjaar stoppen we plantuitjes in de grond. Deze teelt wordt ook wel tweedejaarsplantui genoemd omdat de plantuitjes er dan al een groeiseizoen op hebben zitten. Al vrij snel verschijnt dan het eerste blad. In de maanden daarna wordt de bol steeds dikker en het loof uitbundiger. Helaas bedekt het loof (blad) de grond niet goed waardoor onkruid niet onderdrukt wordt. Dat betekent veel wieden. Schoffelen tussen de uien is niet aan te raden omdat de plant ondiep wortelt.

Hoe oogsten

Als je de ui vroeg in het seizoen oogst heb je bosui. Daarvan is ook het blad heel goed te eten. Om ui te kunnen bewaren moet het loof gaan strijken. Dat betekent dat het blad gaat liggen en verdroogd. We trekken de ui dan uit de grond en laten ze, als het weer het toelaat, ze verder drogen op het land. Daarna gaan ze in kisten met een draadbodem. Thuis kan je ze het beste bewaren op een koele, droge plaats.

Hoe bereiden

Ui wordt voor heel veel gerechten als smaakmaker gebruikt maar is op zichzelf ook zeker een volwaardige, smakelijke groente.

Recept: uiensoep

Ingrediënten: 50 gram boter, 750 gram uien in dunne ringen gesneden, 2 tenen knoflook, 45 gram bloem, 2 liter bouillon, 250 ml droge witte of rode wijn, 1 laurierblad, 2 takjes tijm, zout en peper, sneetjes stokbrood, Gruyerekaas, geraspt.

Bereiding: Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de ui toe. Bak de ui op laag vuur totdat de uien diep goudbruin zijn. Voeg de knoflook en de bloem toe en blijf 2 minuten roeren. Voeg nu langzaam en al roerend de bouillon en de wijn toe en breng aan de kook. Voeg het laurierblad en de takjes tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan en laat 25 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder het laurierblad en de takjes tijm en proef of de soep goed van smaak is. Verwarm de grill voor.
Rooster de sneetjes stokbrood, verdeel ze over de soepkommen en schep de soep erover. Bestrooi met geraspte Gruyere kaas en zet de soep onder de grill tot de kaas goudbruin en gesmolten is. Dien onmiddellijk op.