Boerenkool

Een koolsoort die tot voor kort vooral in Nederland geteeld werd. Boerenkool kan goed tegen vorst en wordt daarom vooral geteeld als wintergroente (boerenkoolstampot met worst). Sinds boerenkool als superfood is ontdekt is het ook in bijvoorbeeld de V.S. (onder de naam “kale”) populair en wordt boerenkool in veel meer (ook zomerse) gerechten gebruikt. Boerenkool bestaat uit een dikke stam met sterk ingesneden bladeren.

Hoe oogsten

Je oogst de onderste volgroeide bladeren door ze af te breken.  Zolang de kop intact blijft kan de plant goed doorgroeien en kan er lang van geoogst worden.

Hoe bereiden

Verwijder de nerf en snijd het blad in kleine stukjes. Kort roerbakken of blancheren zodat de kool zacht is en de smaak goed behouden blijft.

Recept: romige boerenkool met pasta

Nodig: pasta, fijngesneden boerenkool, boter, teen fijngehakte knoflook, fijngehakte ui, room of crème fraîche, geraspte Parmezaanse kaas.

Bereiding: kook de pasta. Zet tegelijkertijd de boerenkool aan in boter met de knoflook, ui, peper en zout. Voeg als de kool zacht is en de  ui glazig de room toe tot de kool net onderstaat. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Laat het vocht inkoken. Voeg de pasta toe en warm samen nog even op. Voeg eventueel blauwe kaas en pijnboompitten toe.