komkommer

Komkommers zijn grote augurken. In Nederland worden komkommers meestal in de kas geteeld. Deze komkommers lijken niet meer op een augurk. Dat komt door jarenlange selectie. Wij telen ze op het land (veldkomkommers). We hebben vooral mini-komkommers. Kleine komkommers met veel smaak.  Veldkomkommers zijn wat bitterder en stekeliger.  Met hun lange stengels kruipen ze over de grond. Op de foto zie je een gele veldkomkommer.

Hoe oogsten

De komkommers groeien heel hard.  Ik sta er van te kijken hoeveel een plant kan produceren. De veldkomkommers worden soms ook voorgeoogst.

Recept: Koude komkommersoep

Nodig: 100 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten), paar sneetjes stevig (liefst desem) brood, 3 teentjes knoflook, komkommer, 1 dl oflijfolie (extra vierge), peper en zout naar smaak, 2-3 eetlepels witte wijnazijn, paar blaadjes munt ter decoratie

Bereiding: Week de cashewnoten in ½ liter water gedurende 2 tot 4 uur. Let op: zeker niet langer want dat geeft een minder goede structuur. Snij het brood in blokjes. Schil de knoflook en hak deze grof. Was de komkommer en snijd in blokjes. Pureer de cashewnoten met het water. Pureer brood, knoflook, olie en komkommer mee. Voeg zoveel water toe tot de gewenste dikte. Zet in de koelkast tot de soep goed koud is. Dien koud op met wat geraspte komkommer en/of verse blaadjes munt of neem mee in de thermoskan voor bij de picknick.

Bron: Zomer 2017: Kwartaalmagazine van Coöperatie Odin.