Prei

Prei

Prei is eigenlijk tweejarig; we oogsten haar in het eerste jaar, als we dat niet zouden doen zou ze het voorjaar daarop gaan bloeien. Zo heel af en toe schiet ze in haar eerste jaar al door; altijd als gevolg van een buitengewone temperatuurswisseling (na een warm voorjaar plotseling een flinke koudeperiode en dan weer zeer warm bijvoorbeeld).

We eten de dicht op elkaar gepakte balderen. Prei is dus een bladgroente (met de bijbehorende flinke bemestingsbehoefte).

Hoe oogsten

De prei laag vastpakken en in z’n geheel uit de grond trekken. Het gedeelte van het blad dat je niet mee naar huis wilt nemen kan je afsnijden.  Snij niet te veel af want ook het groene gedeelte van de prei is lekker als het er nog gaaf uitziet.

Hoe bereiden

Was de prei goed. Tussen de bladeren kan zand gekomen zijn. Prei kan net als ui in veel gerechten gebruikt worden.

Recept: prei met room en geitenkaas

Ingrediënten: 2 à 3 preien in ringen gesneden, 1 à 2 tenen knoflook fijngehakt, boter, 70 gram zachte geitenkaas verkruimeld, ca. 2 dl room.

Bereiding: prei en knoflook in een ruime pan in boter even bakken. Voeg als ze glazig zijn maar nog wel stevig, room toe, tot de prei voor de helft in het vocht staat. Zout en peper erbij. Smelt de geitenkaas in de room met de prei. Laat op zacht vuur tot saus pruttelen.