Spinazie

Oude Chinese en Arabische geschriften verhalen al over spinazie. Afkomstig uit Midden-Azië kwam deze groente in de 12de eeuw via Spanje Europa binnen. Het is een snelgroeiend gewas dat vooral in de lente en herfst geteeld word. In de zomer schiet spinazie snel door. De plant gaat dan bloeien, is lastig te oogsten en de bloemetjes zijn niet lekker.
Nederlanders maken zich (naar het schijnt als enige in de wereld) druk om het opwarmen van spinazie omdat het aanwezige nitraat zich om kan zetten in nitriet. Het voedingscentrum heeft hier lang voor gewaarschuwd maar doet dit sinds 2014 niet meer. Als je normale porties eet is er niets aan de hand. Restjes snel in de koelkast stoppen en niet te lang bewaren.

Oogsten

Bij de eerste oogst snijd je spinazie af met een scherp mes. Niet helemaal tot aan de grond want dan kan de plant nog een keer aangroeien. Bij de tweede oogst mag je de hele plant uit de grond trekken.

Recepten: Spinazie uit de oven

Nodig: spinazie, eieren, knoflook of bieslook, peper en zout.
Pureer de spinazie en voeg net voldoende ei toe dat het een smeuïge massa wordt. (Gebruik zo min mogelijk ei, het moet tijdens het bakken tot een stevige koek leiden. Voeg peper en zout en knoflook of bieslook toe. Bekleed een taartvorm met bakpapier. Vul met een laag spinazie van maximaal 2 centimeter en maak vlak. Bak ongeveer 20 minuten in een oven van 160 graden, tot het mengsel stevig is en net begint te kleuren. Snijd er punten van.