Snijboon

 

Snijbonen hebben lange, platte peulen. De hele peul met het onrijpe zaad wordt gegeten. Hun naam hebben ze te danken aan het feit dat ze gesnipperd of gesneden worden.

Hoe oogsten

De bonen moeten zo’n 25 centimeter lang zijn en ongeveer 1,5 centimeter breed als je ze oogst. Kijk ook even naar boven zodat de bonen die hoog hangen niet vergeten worden. Snijd ze los met een mesje.

Hoe bereiden

Vroeger gingen snijbonen vaak door een speciale snijbonenmolen. De rassen die tegenwoordig geteeld worden zijn minder taai en hebben meestal geen draad. Snij de uiteinden af. Snij de bonen in stukken van zo’n twee centimeter. Kook of roerbak de bonen in zo’n vijf minuten gaar. Proef even of ze gaar zijn.

Recept: Snijboon met tomaat en kaneel

Nodig: snijbonen, paar tomaatjes, ui, teentje knoflook, bouillonblokje en kaneel.

Bereiden: snij de bonen in kleine schuine reepjes, snipper de ui en snij de tomaat in kleine stukjes.

Doe een beetje olie of boter in de pan en maak de ui op een laag vuur glazig en zacht. Knijp de knoflook fijn en doe bij de ui. Voeg vervolgens de tomaat, het bouillonblokje en kaneel naar smaak toe en laat alles zacht worden. Doe er een beetje water bij en voeg de snijbonen toe. Laat alles op een laag vuur in ongeveer een kwartier gaar worden. Let er tussendoor steeds goed op dat de bonen niet droogkoken en aanbakken. Doe er anders nog een beetje water bij. Zout en peper naar smaak.