Sla

Sla is er in veel rassen en vormen zoals kropvormende sla (kropsla, ijsbergsla, bindsla) en in losse vorm (pluksla, eikenblad) en dan ook nog in verschillende kleuren rood en groen. Als het “bladvak” op de tuin vol staat ziet dat er echt prachtig uit. Sla (lactuca in het Latijn) hoort tot de composietenfamilie waartoe bijvoorbeeld ook de paardenbloem en andijvie behoren. Al die planten hebben gemeen dat ze een melkachtig sap bevatten. Sla is een belangrijk bestanddeel in rauwkostbereidingen, zelfs in die mate dat de naam sla of slaatje nu gebruikt wordt voor alle rauwkostbereidingen. Sla wordt soms ook in soepen of als stamppot verwerkt (vergelijkbaar met andijviestamppot).
Dat laatste geldt zeker voor bindsla. Bindsla vormt een krop van vrij, smalle rechtopstaande bladeren. Oorspronkelijk bond men een touwtje om de krop om die bij elkaar te houden. Vandaar de naam. Bij de huidige selecties is dat niet meer nodig.
Sla kan vanaf het voor- tot het najaar goed geteeld worden. Het gaat daarbij wel om andere rassen. Wij krijgen 3-wekelijks jonge slaplantjes van biologisch plantgoedkweker Jongerius uit Houten. Het is een snelle teelt.

Oogsten

De plant (kropsla, eikenblad, lolla, ijsbergsla, bindsla) in z’n geheel uit de grond trekken. Wortels afsnijden of met de hand afdraaien. Je kan de plant ook met wortels en al mee naar huis nemen. Als je hem in het water zet kan je hem langer bewaren.

Recepten

Eigenlijk niet nodig om bij sla een recept te geven maar vroeger maakte mijn moeder regelmatig “sla met spekjes”. Toen ik het op ging zoeken bleek dat het Zeeuwse stamppot heet.
Nodig: aardappels, spekjes (of iets anders zoutigs zoals kaas), hardgekookte eieren, ui. Aardappels koken en pureren. Gefruite ui, gebakken spekjes en ei er doorheen samen met de fijngesneden sla en nog even opwarmen. Je kan het daarna ook nog in de oven zetten met een laagje kaas, boter en broodkruim of paneermeel om te gratineren.

 

Moestuin Leyduin