Palmkool

Ook bekend onder de naam cavolo nero of Toscaanse kool. Wordt op dezelfde manier geteeld als boerenkool. Palmkool heeft mooi blauwgroen blad en groeit als een palm. Palmkool kan goed tegen kou.

Hoe oogsten

Breek de onderste grote bladeren af. Zolang je de top laat staan groeit er steeds nieuw blad aan en kunnen we er van blijven oogsten. De plant krijgt steeds meer de vorm van een palm.

Hoe bereiden

Als je de nerf te taai vindt snijd je die eruit. Snij het blad in kleine stukjes. Je kan ook de bladeren met nerf en al in kleine stukjes snijden. Zorg bij de bereiding er dan wel voor dat de kool goed gaar wordt. Palmkool wordt vaak met boerenkool vergeleken maar is wat zachter van smaak.

Recept: Toscaanse maaltijdsoep

Nodig: palmkool fijngesneden, 2 vastkokende aardappelen in stukjes, gesnipperde ui, teentje knoflook, een wortel (maar het mag ook een pastinaak zijn als je die in huis hebt), olijfolie.

Bereiding: fruit alles in een ruime pan in de olijfolie, schep regelmatig om en voeg na een paar minuten water toe zodat alles onderstaat. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Laat 30 minuten zachtjes pruttelen. Maak op smaak met zout en peper en eventueel wat citroensap.