Tuinbericht week 23

 

Nieuw op de lijst zijn de aardbeien, Chinese kool, peterselie en snijselderij, snijbiet en peultjes.  Ook is er een nieuwe lichting rucola, radijs, koolrabi, raapstelen, spinazie en sla/andyvie

 

Oude akker:
Rechts: –      Asperges (groen)
Veld 1: –      Peterselie (krul en plat) Middenpad
Veld 2: –      Snijbiet

 

Middenpad

voor snijbiet info klik hier

Veld 6: –      Spinazie voor spinazie info klik hier
Veld 7: –      Koolrabi (meer op veld II)

 

voor koolrabi info klik hier
Veld 8 en 9: –      Aardbeien voor aardbei info klik hier
Veld 11: –      Sla en andijvie voor sla info klik hier

 

Veld 14: –      Raapstelen

–      Radijs

–      Rucola

voor raapsteel info klik hier

voor radijs info klik hier

Nieuwe akker:
Helemaal achterin: –      Rabarber voor rabarber info klik hier
Veld I: –      Lente-ui
Veld II: –      Chinese kool

–      Koolrabi

Veld V: –      Peultjes voor peultjes info klik hier

 

(Een plattegrond hangt op het schuurtje op de akker)

 

Vanaf nu kan je het oogstbericht ook online vinden, maar alleen door deze link in te toesten (bijvoorbeeld adres bookmarken of als favoriet opslaan!): www.denieuweronde.nl/oogstbericht

Op deze lijst worden wijzigingen bijgehouden, net als op het oogstbericht dat op het land hangt.

Ook de aardbeien weten inmiddels dat de periode van koud en nat weer achter ons ligt: Begin deze week waren de eerste rijp en er volgen nu veel in rap tempo. Geniet ervan!

Bij veel gewassen, maar zeker de aardbeien, betrap ik mezelf er altijd op dat ik vaak nog voor de eerste stap in het veld al een exemplaar heb gekozen om te plukken. Het bordje ‘doorlopen naar achteren loont de moeite’ staat er als suggestie: het is goed als op alle plekken de aardbeien goed worden geplukt en achterin het veld vind je vaak de rijpste exemplaren: begin dus vooral niet vooraan met plukken!

 

Er kan ook van de peterselie en snijselderij worden geoogst. Deze planten staan hier meerdere maanden. Het is de bedoeling dat je van de grootste planten steeds een aantal stelen oogst en er ook een aantal laat zitten: De plant kan dan het beste verder groeien. Er staat zowel krulpeterselie als de platte/gladde variant.

 

De snijbiet is nog jong maar al wel erg lekker en een goed alternatief voor bijvoorbeeld spinazie. Ook dit veld gaat meerdere maanden mee: oogst daar waar de bladeren het grootst zijn (door alles op zo’n 2 cm boven de grond af te snijden), de plant groeit daarna weer verder en maakt nieuwe bladeren.

 

Tegen de rand van de rabarber vind je in veld II Chinese kool. Zoek hier de exemplaren die al goed gesloten zijn en een mooie krop hebben gevormd. Naast deze kool staat een tweede lichting koolrabi: Hiervan kunnen we gaan oogsten zodra veld 7 leeg is.

 

Ook op de nieuwe akker, helemaal rechts vooraan in veld V vind je de eerste peultjes. Geniet ervan!

 

Alvast een fijn weekend,

Groet, Pieter