Tuinbericht

Week 16: De eerste asperges

nieuw deze week

Laatste update zondag 21 april: er zijn door het warme weer meer asperges dan we hadden verwacht: kom gerust wat oogsten!

Door de warme dagen midden februari zijn de aspergeplanten bijzonder vroeg ‘wakker geworden’. Sinds midden februari zijn er al asperges te vinden.

De nieuwe leden konden zo’n twee weken geleden al de eerste groene asperges oogsten: een welkomstgebaar waarbij het minimale aanbod een goede bestemming kreeg.

Er kan vanaf nu, beperkt, worden geoogst van de groene asperges. We willen iedereen die dit weekend een bezoekje komt brengen aan de akkers vragen om nog niet een hele maaltijd bij elkaar te snijden: Een paar stuks als garnering of om alvast van te proeven zorgt er (hopelijk) voor dat er ook nog iets staat voor degene die na jou komt.

We oogsten de asperges alleen als ze minimaal 20 cm zijn (zo lang als in de winkel, of gebruik de afstand tussen duim en pink in gestrekte toestand). De kortere stelen groeien graag nog even door zodat we het totale aantal kilo’s van de velden zo optimaal mogelijk benutten.

Tijdens het aspergeseizoen, dat nog duurt tot 21 juni, verwachten we dat er voor iedereen zo’n 20-25 stelen te oogsten zijn.
De groei van asperges wordt voornamelijk bepaald door de temperatuur (dag en nacht): Bij warm weer groeien ze tot wel 10 cm per dag, bij koud weer groeien ze soms gewoon helemaal niet. Dat is iets om de komende weken rekening mee te houden.

Als er echt geen asperges van 20 cm of meer zijn dan kan het zijn dat er een paar dagen geen asperges kunnen worden geoogst.

De andere gewassen, zoals de raapstelen, spinazie en rabarber, laten nog heel even op zich wachten omdat die iets trager op de warme groeiomstandigheden reageren.

Een fijn paasweekend,

Klaas en Pieter