Tuinbericht

Oogstbericht week 41 – 2019

nieuw deze week

  • Boerenkool

Oogstnieuws komende week (41)

Omdat er steeds minder nieuwe gewassen op de lijst verschijnen versturen we vanaf nu het oogstnieuws alleen ‘als er nieuws is’.

De oogstlijsten op de akkers en op de website blijven zoveel mogelijk actueel indien er gewassen van de lijst verdwijnen.

Op het land zijn inmiddels de butternut pompoenen ook goed afgerijpt en deze zijn aan de lijst toegevoegd. Er liggen, ook van de groene en oranje, nog veel pompoenen. Met het natte weer en de kans op nachtvorst willen we iedereen nogmaals vragen om zijn/haar deel zoveel mogelijk van het land te halen (6-8 stuks per persoon). Thuis koel en droog bewaren, dan blijven de pompoenen nog zeker enkele weken tot zelfs maanden goed.

Nieuw deze week is de boerenkool. Omdat er vorig jaar veel aantasting was van witte vlieg hebben we besloten om dit jaar iets eerder dan gebruikelijk het gewas op de lijst te zetten. Van de boerenkool is het voorlopig verstandig om de toppen nog even te laten zitten zodat de plant nog verder kan groeien. Oogst daarom de bladeren van onderaf. De lelijke bladeren helemaal onderaan kunnen ter plekke op de akker worden achtergelaten.

Er staat ook rode boerenkool. Leuk om te combineren met de groene als je er bijvoorbeeld chips van maakt (lekker, aanrader)

Er zijn een aantal gewassen waarvan er nu nog veel staat en waarvan we iedereen willen vragen/aanraden om het de komende tijd op het menu te zetten zodat alles zoveel mogelijk wordt gegeten. Misschien niet alledaagse groenten, maar zeker de moeite waard om eens mee te kokkerellen: Savooie/groene kool, groenlof en koolraap. Alle 3 zijn ze dit jaar bijzonder mooi gegroeid, het aanbod is mede daardoor ruim.

Fijne week!

Klaas en Pieter

 

Bij Klaas: Bij Pieter:
Melm 1:

Sperziebonen (laatste))

Veld 3:

Rucola/dille/
koriander
NZ spinazie
Sperziebonen (laatste)
Groenlof

Melm 2: Savooiekool
Rode kool
Witte kool
Boerenkool groen/rood
Veld 4: Snijbiet
Palmkool
Melm 4: Pompoen oranje, groen en butternut
Melm 5: (herfst)prei
Knolselderij
Veld 7: Peterselie / Snijselderij
Knolselderij
Pastinaak
Veld 1: Peterselie
Wortelpeterselie
Veld 2:
Veldsla
Veld 11: Broccolini
Koolraap
Witte kool / Rode kool
Boerenkool groen/rood
Veld 3:

Snijbiet
Palmkool

Veld 14:

Veld 15:

(herfst)prei

Oranje pompoen

Veld 4: Eikenbladsla
Andyvie
NZ spinazie
Groenof

Nieuwe akker:(andere kant van de weg)


Veldsla
Eikenbladsla andyvie
Broccolini
Savooiekool

Kruidenvak:

Snijselderij
Rucola

Veld 7: Pastinaak