Tuinbericht

Oogstbericht week 30 – 2019

nieuw deze week

  • Paksoy
  • Bloemkool (bij Klaas)
  • Pronkbonen
  • Knolvenkel

Oogstbericht week 29

De regen kwam zaterdag weer mooi op tijd. Dit jaar hebben we op de akkers van De Nieuwe Ronde niet te klagen over water. Slechts een aantal keren was het nodig om, voornamelijk de jonge aanplant, te beregenen. Juli is op dit moment qua neerslag aardig op schema met het langjarig gemiddelde en juni was zelfs iets natter dan gemiddeld. Groeizaam weer in combinatie met de hoge temperaturen!

Wat de hitte van de komende dagen gaat doen met de gewassen is lastig te voorspellen, dat is een factor die wel eens van invloed kan zijn op de kwaliteit en (akker)houdbaarheid van een aantal gewassen.

Niet alle teelten gaan altijd even goed. Een goede kandidaat voor de meest teleurstellende teelt van dit jaar is de knoflook. Dat is voornamelijk te wijten aan de kwaliteit van het plantgoed. Die was zo slecht dat er m aar weinig planten op het veld stonden, en de consequentie is dat het aantal bollen ook zeer laag is. Bij Klaas zijn de planten gerooid en op een rijtje gelegd in het knoflookbed. Bij Pieter staan ze nog in de grond. U kunt er een paar meenemen. 

Bij Klaas kan er weer bospeen worden geoogst en bij Pieter is er weer spitskool.

Nieuw op de lijst zijn de pronkbonen. Deze zijn, in een jong stadium, een lekkere zoete vervanger van snijbonen. Laten we ze langer doorgroeien (de peulen worden meer dan 20 cm lang) dan wordt de peul taai en eten we de boon die erin groeit: een prachtige, grote en gespikkelde boon.

Bij Pieter vind je vooraan de rij klimbonen ook nog een ander ras: lange, malse, gele sperziebonen (stokslabonen).
De struiken blijven normaal gesproken tot medio september bonen produceren.

De eerste knolvenkel kan ook worden geoogst. Zoek aub in het veld naar de grootste exemplaren, ze zijn (nog) niet allemaal even groot. Van de venkel planten we 3 generaties, waarvan we naar schatting tot in september kunnen oogsten. Venkel heeft bij de grond een taaie stengel die zich lastig laat doorsnijden (pas op je vingers/hand…). Je kunt ook de plant uit de grond draaien en deze thuis verder schoonmaken. Het loof graag op de composthoop achterlaten.

Ook de paksoy is klaar om te worden geoogst. Na deze generatie volgt er nog eentje. De verwachte houdbaarheid op de akkers van de paksoi met het huidige weer is beperkt, geniet er daarom van nu ze nog jong en mals zijn!

Fijne week!

Klaas en Pieter

Bij Klaas:

 

Bij Pieter:

Melm 1:

Sperziebonen

Veld 2:

Uien (geel en rood)

Melm 2:

Paksoy

Melm 4:

Courgette (geel en groen)
Komkommers

 

Veld 3:

Rucola/dille/
koriander (beperkt)
Basilicum

Melm 5:

Sjalotten
(Zomer)prei
Knoflook
Knolvenkel

Veld 4:

Snijbiet
Palmkool

Veld 1:

Bospeen (nieuw)
Peterselie

 

Veld 5:

Sla (diversen)

Veld 2:

Snijbonen
Pronkbonen

Veld 6:

Courgette (groen)

Veld 3:

Snijbiet
Palmkool
Bloemkool

 

Veld 7:

Peterselie
Snijselderij
Bospeen

Cirkel:

Rode bessen

 

Veld 11:

Spitskool
Paksoy

Veld 4: Sla

Veld 12:

Snijbonen

Veld 5: Aardappels
(Alouette)

Veld 14:

Zomerprei
Knolvenkel

Veld 8: Spitskool
Kruidenvak: Snijselderij
Basilicum

Koriander

Dille

Kervel

Nieuwe akker:(andere kant van de weg)

Sperziebonen
Pronkbonen
Gele bonen

Sjalotten
Knoflook

Broccolini

Aardappel (Alouette)

Veld 6:

Uien (geel/rood)

 

Veld 8:

Rucola
Rode biet