Tuinbericht

Oogstbericht week 29 – 2019

nieuw deze week

  • (veld)komkommers (Bij Klaas)
  • Spitskool (bij Klaas)

Oogstbericht week 29

Het is een rustige week met een aantal afvallers op beide akkers en vooral nieuwkomers bij Klaas.

Daar kunnen vanaf nu de eerste komkommers worden geoogst (bij Pieter duurt dit nog een weekje). Onze komkommers zijn veldkomkommers, een ander ras dan we normaal in de winkel tegenkomen. Veldkomkommers moet je niet te groot laten worden, ze zijn het lekkerst als ze ongeveer 15-20 cm lang zijn. De stekels wrijf je er met een doek makkelijk af. Ze worden door veel mensen gewaardeerd om hun smaak, die veel minder waterig is dan de langere (gladde) broer. (die in kassen of warmere landen wordt geteeld). De struiken waaraan ze groeien worden steeds groter, zoek daarom goed tussen de planten naar de grootste exemplaren.

Bij Klaas kan ook de eerste generatie (van totaal 3) spitskool geoogst. Bij Pieter is deze inmiddels op en duurt het nog een weekje voordat de tweede generatie geoogst kan worden.

Bospeen zaaien we in verschillende lichtingen. Deels als risicospreiding en ook om een mooie jonge wortel te houden. Bij Klaas sluiten de eerste 2 lichtingen helaas niet op elkaar aan dit jaar, daar is voorlopig (een week of 2?) geen bospeen te oogsten. SVP niet van de jonge plantjes oogsten, deze wortels zijn nog te klein!

De courgetteplanten zijn over het algemeen enorm productief. Soms, als het jullie niet lukt om er genoeg te oogsten, wordt er bij Pieter ‘ alvast voor u geoogst’. Dit om te voorkomen dat de courgettes te groot worden. Op andere momenten zijn er juist weer even te weinig van voldoende formaat, dan vragen we om de planten even met rust te laten.

We oogsten nu van de laatste rijen Ditta, onze vastkokende aardappel. Zodra die op is komen er aardappels met een rode schil uit de grond tevoorschijn: De Alouette is onze ‘late’ aardappel. Een redelijk vastkokend geelvlezige aardappel.

Fijne week!

Klaas en Pieter

 

Bij Klaas:

 

Bij Pieter:

Melm 1:

Sperziebonen

Veld 2:

Uien (geel en rood)

Melm 4:

Courgette (geel en groen)
Komkommers

 

Veld 3:

Rucola/dille/
koriander (beperkt)
Basilicum

Melm 5:

Sjalotten
(Zomer)prei

Veld 4:

Snijbiet
Palmkool

Veld 1:


Peterselie

 

Veld 2:

Snijbonen

Veld 5:

Sla (diversen)

Veld 3:

Snijbiet
Palmkool

 

Veld 6:

Courgette (groen)

Cirkel:

Rode bessen

 

Veld 7:

Peterselie
Snijselderij
Bospeen

Veld 4: Sla

Andyvie

Veld 12:

Snijbonen

Veld 5: Aardappels
(Ditta, vastkokend)

Veld 14:

Zomerprei

Veld 8: Spitskool
Kruidenvak: Snijselderij
Basilicum

Koriander

Dille

Kervel

Nieuwe akker:(andere kant van de weg)

Sperziebonen

Sjalotten

Broccolini

Aardappel (Ditta, vastkokend)

Andyvie (laatste)

Veld 6:

Uien (geel/rood)

 

Veld 8:

Rucola
Rode biet

 Vooraan: Rode bes (laatste)

(enkele) framboos