Tuinbericht

Oogstbericht week 28 – 2019

nieuw deze week

  • Prei (bij Klaas)
  • Courgette
  • Sperziebonen (bij Pieter)

Na een valse start door de koude in mei staan de courgettes nu op de lijst. Courgettes blijven, als alles goed groeit, zeker tot en met september op de lijst. Het aanbod varieert dagelijks en wordt o.a. bepaald door de (nacht)temperaturen en neerslag.
Het is in ieder geval een goed idee om niet direct de eerste de beste courgette te oogsten: Vaak zijn verderop in de rijen veel grotere exemplaren te vinden.
Bij Pieter staan de planten wat onhandig dicht bij elkaar, maar met een beetje zorgvuldig manouevreren om de grote bladeren zijn ook de planten in het midden goed te bereiken.
Is het aanbod een keer wat beperkt? Dan hopen we dat iedereen de kleine courgettes toch laten uitgroeien tot een mooie maat.

In het aardappelveld worden inmiddels de vastkokende Ditta’s geoogst. Geniet ervan, het zou wel eens het laatste jaar kunnen zijn dat we dit ras (kunnen) verbouwen. Dit geldt trouwens ook voor de Frieslander. Beide rassen verdwijnen op korte termijn, er is in de (bio)sector afgesproken alleen nog phytophthora resistente rassen te verbouwen.

Bij Klaas kan vanaf nu ook prei worden geoogst. In het veld bij Pieter valt op dat erg veel mensen het groen afsnijden en niet meenemen. Het groen van deze (jonge) prei is echt heerlijk: misschien toch een keer proberen?

Bij Pieter zijn de eerste sperziebonen te oogsten. Van de sperziebonen zaaien we een aantal lichtingen en deze zijn vanaf nu tot ergens in september te plukken. Er is gekozen voor een slank en lang ras die ook lang aan de plant kan blijven hangen zonder vezelig te worden. Pluk ook hier niet altijd vanaf het begin van de rij, zodat de struiken zoveel mogelijk gelijkmatig geplukt worden en we op die manier, behalve de opbrengst te verhogen, de lekkerste bonen kunnen blijven plukken. Pas met plukken op dat je niet de struik beschadigd of zelfs uit de grond trekt!

Fijne week!

Klaas en Pieter

Bij Klaas:

Bij Pieter:

Melm 4:

Courgette (geel en groen)

Veld 2:

Uien (geel en rood)

Melm 5:

Sjalotten
(Zomer)prei

Veld 3:

Rucola/dille/
koriander
Basilicum

Veld 1:

Bospeen
Peterselie

Veld 4:

Snijbiet
Palmkool

Veld 3:

Snijbiet
Palmkool

Veld 6:

Courgette (groen)

Cirkel:

Rode bessen

Veld 7:

Peterselie
Snijselderij
Bospeen

Veld 4: Sla

Andyvie

Veld 9:

Rode biet

Veld 5: Aardappels
(Ditta, vastkokend)

Veld 12:

Snijbonen

Kruidenvak: Snijselderij
Basilicum
Koriander

Dille

Kervel

Veld 14:

Zomerprei

Veld 6:

Uien (geel/rood)

Nieuwe akker:(andere kant van de weg)

Sperziebonen

Sjalotten
Broccolini (beperkt)

Aardappel (Ditta, vastkokend)

Sla (diversen)
Andyvie

Veld 8:

Rucola
Rode biet

 Vooraan: Rode bes

Zwarte bes (laatste)

Veld 9&10: Zwarte bes (laatste)