Tuinbericht

Oogstbericht week 23 – 2019

nieuw deze week

  • Peultjes
  • Snijselderij
  • Aardbeien
  • Snijbiet (bij Pieter)
  • Broccolini (bij Pieter)

Deze week nieuw:
Snijselderij, peultjes op beide akkers. Snijbiet en de eerste rode bessen bij Pieter

De aardbeien rijpen goed af met het warme weer. Er kan volop worden geplukt, geniet ervan!

Bij Pieter zijn ook de eerste rode bessen rijp. Er staan verschillende rassen die allemaal op verschillende momenten op smaak zijn: Laat je niet verleiden door alleen de kleur maar proef even voordat je gaat plukken of ze al een beetje zoet zijn. Bij de bessen staat geen bordje.

Afgelopen jaarvergadering is besloten dat er dit jaar bij Pieter broccolini geteeld gaat worden als proef, ter vervanging van de broccoli en bloemkool. Dit in de hoop dat het een betere oogstspreiding en opbrengst geeft. Het experiment kan alleen met jullie hulp slagen:
De plant van de broccolini is bijna hetzelfde als een broccoliplant. Maar in plaats van een hele grote broccoliroos maakt de broccolini heel veel kleine roosjes. Eerst in het midden van de plant, daarna nog heel veel meer in de oksels van de bladeren eronder. De plant produceert enkele weken nieuwe scheuten. Het idee is dat je een wat langer (10-15 cm) stuk oogst dan normaal,
waarbij je ook de stengel opeet (belangrijk en lekker). De smaak is als broccoli, met ook een hint naar groene asperge.
Hier vind je meer informatie en een helder plaatje van de stelen.

De plant heeft nu de eerste roosjes in het hart gemaakt, deze kunnen worden geoogst, daarna groeien de komende weken meer stengels uit: Door goed in het veld de grootste steeds te oogsten voorkomen we dat ze gaan bloeien en halen we een maximale opbrengst van het veld. Geniet ervan!

De peultjes zijn goed gelukt, er is nu een ruim aanbod. Aan jullie nu om ze goed (en veel) te plukken zodat er steeds genoeg jonge peulen zijn en er zo weinig mogelijk te groot (en taai) worden!

Snijbiet(nu nog alleen bij Pieter) oogst je door de grootste bladeren van de plant te snijden. Dit gewas blijft de komende maanden doorgroeien en er zal dus een continue aanbod zijn. Ken je snijbiet niet? Probeer het een keer! Het is een bijzonder veelzijdig, lekker en gezond gewas waar we meestal genoeg van hebben. 

Meewerkavond
Er zijn voor vanavond zware buien voorspeld. Als blijkt dat die buien komen dan verplaats ik de meeweravond naar komende donderdag. Valt het mee met het weer dan kan iedereen die zin heeft vanavond aan het Honingblokpad komen helpen de aardappeloogst zeker te stellen! Inloop vanaf 20.00. Bij twijfel over het weer kan je me altijd even bellen: 0624282821

Fijne week!

Klaas en Pieter

Bij Klaas:

Bij Pieter:

Melm 3:

Spinazie

Vooraan rechts:

Asperge groen

Melm 4:

Andijvie
Sla (diversen)

Veld 1:

Aardbeien

Melm 5:

Lente-ui

Veld 4:

Snijbiet

Chinese kool

(laatste)

Veld 1:

Peterselie

Veld 5:

Sla (diversen)
Andijvie

Veld 2:

Peultjes

Veld 7:

Peterselie

Snijselderij

Veld 8:

Spinazie

Veld 8:

Koolrabi
Chinese kool
Raapstelen

Radijs

Rucola

Veld 9:

Koolrabi

Broccolini

Veld 9:

Asperge groen

Veld 10:

Aardbeien

Veld 9&10: Aardbeien

Veld 12:

Peultjes

Nieuwe akker:(andere kant van de weg)

Lente-ui

Raapstelen