Tuinbericht

Oogstbericht week 22 – 2019

nieuw deze week

  • Radijs
  • Rucola (bij Klaas)
  • (de eerste) aardbeien
  • Peterselie
  • Raapsteel
  • Peultjes (bij Pieter)
  • Snijbiet (bij Pieter)

Nieuw deze week: De eerste aardbeien, peterselie, radijs en raapstelen. Bij Klaas is er rucola te oogsten. Bij Pieter is er snijbiet en zijn er peultjes.

Het lukte deze week helaas niet om het oogstbericht eerder te sturen. Normaal proberen we dit rond dinsdag/woensdag te doen.

Door de vertraging in het oogstbericht is er nu wel goed nieuws: Voor de goede zoekers zijn de eerste aardbeien te vinden. Het zijn er nog niet heel veel, dus het is alleen om van te snoepen. Bakjes graag nog even thuislaten.

Hier (alvast) wat pluktips voor de aardbeien: Om zo lang mogelijk van de oogst te kunnen genieten is het goed om vanaf nu steeds te zoeken naar de rijpste aardbeien. Pluk dus niet vooraan in het veld de eerste de beste rood gekleurde aardbei maar zoek op een plek verderop in het veld naar de echt goed rijpe. Deze zijn het lekkerst, en hoe meer de rijpe exemplaren geplukt worden, hoe kleiner het risico dat ze aan de struik gaan rotten. Zie je een aangevreten of rottende aardbei? Pluk deze gerust en gooi deze uit het veld om verdere besmetting te voorkomen.

Met goed plukken verhogen we de opbrengst en eet je zelf steeds de lekkerste aardbeien!

Nieuw op de lijst is ook de peterselie. We telen bij De Nieuwe Ronde 2 varianten: de platte (of gladde) en de krulpeterselie. Van de planten van beide varianten kunnen we maandenlang oogsten. Oogst steeds de grootste stelen, meestal aan de buitenzijde van de plant. De plant zal vanuit zijn hart steeds nieuwe stengels produceren als er goed wordt geoogst.

Meewerkavond, komende dinsdag 4 juni vanaf 20.00 bij Pieter

Helaas zijn er ook dit jaar weer erg veel coloradokevers die de aardappeloogst bedreigen. Komende dinsdagavond ben je van harte welkom op de akker van Pieter om te helpen met het zoeken naar kevers in de aardappelplanten (en naar de blaadjes op de plant waar de kevers eitjes hebben gelegd). Het is echt belangrijk om nu te zorgen voor een reductie van de populatie om dit jaar (en ook komende jaren) hopelijk toch een goede aardappelopbrengst te hebben.

Inloop vanaf 8 uur, na afloop zorg ik voor iets te drinken.

Bij Klaas:

Bij Pieter:

Melm 3:

Spinazie

Vooraan rechts:

Asperge groen

Veld 1:

Aardbeien

Veld 3: Snijbiet

Melm 4:

Andijvie
Sla (diversen)

Veld 4:

Chinese kool

Melm 5:

Lente-ui

Veld 5:

Sla (diversen)
Andijvie

Veld 2:

Peterselie

Veld 7:

Peterselie

Veld 8:

Koolrabi
Chinese kool
Raapstelen

Radijs

Rucola

Veld 8:

Spinazie

Veld 9:

Asperge groen

Veld 9:

Koolrabi

Veld 9&10: Aardbeien

Veld 10:

Aardbeien

Veld 12 Peultjes
Nieuwe akker:(andere kant van de weg)

Lente-ui
Raapsteel
Radijs