Tuinbericht

Oogstbericht week 21 – 2019

nieuw deze week

  • Koolrabi
  • Raapsteel (bij Klaas)
  • Chinese kool
  • Spinazie

Oogstbericht week 21
Nieuw deze week: Spinazie, Chinese kool en koolrabi. Bij Klaas is de eerste generatie raapsteel te oogsten.

Het groenteseizoen volgt meestal een vast patroon, vooral aan het begin. De eerste gewassen die kunnen worden geoogst zijn altijd rabarber en asperge. Daarna komen de eerste blaadjes sla en andijvie en nu wordt dat aangevuld met spinazie, raapstelen en Chinese kool. Weer daarna komt de eerste “harde” groente, meestal koolrabi. Dat punt hebben we nu bereikt, koolrabi staat nu ook op de lijst.

We hebben een witte en paarse variant koolrabi. De witte groeit iets sneller en is op dit moment gemiddeld iets groter dan de paarse. Er is sowieso nog redelijk wat verschil in formaat, ook in de witte: graag eerst de grotere exemplaren oogsten. De stengel is erg taai en mesjes breek je er makkelijk op. Door de steel te draaien krijg je de plant vaak zonder snijden uit de grond. De bladeren kan je ter plekke afsnijden en achterlaten.

Onze Chinese kool is wat losser en opener dan in de supermarkt, maar tot onze vreugde zijn de Chinese kolen bij de Jumbo de laatste tijd ongeveer net als de onze. Niet te lang wachten met oogsten want als het warmer wordt schieten ze snel door.

De afgelopen week waren de nachten opvallend koud. Er was niet alleen nachtvorst, het heeft één nacht ook echt gevroren.  Ondanks onze maatregelen om vorstschade te voorkomen hebben veel courgette planten dit niet overleefd. Er komen weer nieuwe planten, maar het courgetteseizoen zal helaas iets later beginnen.

De rabarber bij Klaas heeft het goed gedaan, maar er is inmiddels zoveel van geoogst dat er nu bijna geen stelen van enige dikte te vinden zijn. We hebben rabarber daarom (even) van de lijst gehaald.

Bij Klaas: Bij Pieter:
Melm 3: Spinazie Vooraan rechts: Asperge groen
Melm 4: Andijvie
Sla (diversen)
Veld 4: Chinese kool
Melm 5: Lente-ui Veld 5: Sla (diversen)
Andijvie
Veld 8: Koolrabi
Chinese kool
Raapstelen
Veld 9: Asperge groen Veld 8: Spinazie
Veld 9: Koolrabi
Nieuwe akker:(andere kant van de weg) Lente-ui