Tuinbericht

Oogstbericht week 20 – 2019

nieuw deze week

  • Andijvie
  • Lente-ui

Het is een wispelturig en redelijk koud voorjaar en dat heeft gevolgen voor de groeisnelheid van de gewassen.
Gisteren ontdekte ik  in de aardappels en asperges weer aardig wat vorstschade. Dat kunnen deze planten, en ook alle andere gewassen op het land, redelijk hebben maar de koude nachten vertragen de groei enorm.

Bevroren aardappelplanten krijgen een tik waarbij een deel van het loof afsterft en lopen daarmee een groeiachterstand op, iets dat uiteindelijk zal herstellen en hooguit betekent dat de aardappels iets later klaar zijn.  Asperges bevriezen niet zo snel, doen ze dat wel dan sterft deze stengel af (de kopjes worden bruin en slap). Gelukkig komt er daarna meestal snel weer een nieuwe asperge tevoorschijn uit dezelfde plant.

Van de raapstelen en radijs zaaien we meerdere generaties. Helaas is het dit jaar (helemaal) niet gelukt om hier overlap in de oogst te brengen. Nu de eerste lichting raapstelen en radijs bij Pieter (alweer) op zijn moeten we even geduld hebben tot de volgende lichting klaar is.

Omdat we niet vaker dan 1 keer per week willen emailen loont het de moeite om af en toe op de website te kijken of er tussentijds nog gewassen zijn bijgekomen of afgevallen.

Bij Pieter is dit jaar de nieuwe akker ook in gebruik genomen voor zelfoogst. Het bestaande teeltplan is hier uitgebreid en er zal komend seizoen door iedereen daar geoogst kunnen worden. Zo staan bijvoorbeeld alle aardappels op dit veld, in de hoop dat er minder aantasting door schurft en coloradokevers zal zijn. Op het veld staat ook nog winterrogge. Deze wordt in juli geoogst en geleverd aan de Vlijt in Wageningen.

Vanaf nu kan er andyvie worden geoogst. De kroppen zijn nog aan de kleine kant maar we verwachten dat er voorlopig genoeg is voor iedereen en het is een mooi alternatief voor de raapstelen.
Ook kunnen er lente-uitjes worden geoogst. Wij planten kleine uitjes in het voorjaar waarvan we nu het loof kunnen eten. Je kunt het beste de hele bol uit de grond trekken en meenemen. Meestal zitten er nog wat wortels aan. Als je de lente-ui (wortels) in een klein laagje water zet blijft het loof lang goed.

Bij Pieter kan vanaf vandaag de spinazie worden geoogst.

Bij Klaas: Bij Pieter:
Melm 3: Kropsla Vooraan rechts: Asperge groen
Eikenbladsla Kruidenvak achterin Rabarber (beperkt)
Melm 4: Andijvie Vooraan links Rabarber (beperkt)
Melm 5: Lente-ui Veld 5: Kropsla
Eikenbladsla
Veld 9: Asperge groen Andijvie
Rabarber Veld 8: Spinazie
Nieuwe akker:

(andere kant van de weg)

Lente-ui