Kippen…..

De kippen op het land dragen bij aan meer dan alleen eieren. De gevederde vrienden eten onze gewasresten en zorgen voor gezelligheid.

Dit jaar zou ik graag, op veler verzoek, weer kippen laten scharrelen op de akker. Omdat het voor mij veel werk is dit alleen te doen wil ik kijken of het dit jaar anders kan. (lees: voor mij een te grote afstand vanaf huis om alle dagen van de week (en zeker het weekend) de ‘kippendiensten’ te draaien.)
In de afgelopen jaren werkte ik al met een whatsapp groep met mensen die, als ik daar om vroeg, kwamen helpen. Graag zou ik de verantwoordelijkheid van de verzorging van de dames en de organisatie met jullie delen.

Allereerst kan het hok wel een opknapbeurt gebruiken. Heb jij zin en tijd om dit in de komende weken uit te voeren laat het me dan weten. Uiteraard zijn de materiaalkosten voor mijn rekening/voor rekening van het kippenproject. Laat je bij je aanmelding ook weten of je straks wekelijks een doosje eieren wilt?

Dan de dagelijkse verzorging. Dat is ook best overzichtelijk en dat zou er zo uit kunnen zien:
* De dames willen in de ochtend graag worden vrijgelaten, in de nacht zitten ze in het hok om mr. Vos en mevr. Marter geen kans te geven. Misschien lukt het de opknapploeg om een automatische deur te maken! Lukt dit (nog) niet dan is er in de ochtend iemand nodig om het luikje open te doen. Uiteraard kan ik dat tijdens het seizoen meerdere dagen per week doen, en als het een keer wat later op de ochtend gebeurt is dat ook geen ramp.
* In de avond (of einde middag) moeten de eieren worden geraapt en moet het nachthok afgesloten worden (nadat de kippen naar binnen zijn gelokt). Ook deze klus is goed te overzien, maar het moet wel even gebeuren. Of de kippen in de avond ook automatisch kunnen worden opgesloten is nog even de vraag, dit brengt wel wat risico’s met zich mee maar is misschien het proberen waard.
* Het hok moet af en toe worden schoongemaakt. Hoe vaker hoe beter, ik zou denken minimaal iedere 2 weken.
* Ik zal voor voer en water zorgen.

In het hok is ruimte voor zo’n 15-18 dames (en 1 heer). In het verleden waren de kippen ongeveer kostenneutraal en komt de kostprijs van een doosje van 6 eieren op ongeveer 2 euro. Met die gegevens kunnen we aan de slag zodra mensen zich hebben aangemeld voor deelname.

Wat mij betreft kan iedereen die interesse heeft in een ‘kipadoptie’ zich aanmelden (pieter@denieuweronde.nl), waarbij er dus verwacht wordt dat je af en toe helpt met de verzorging. Dat ging eerder met de app groep erg goed, hopelijk dus niet nodig om schema’s te maken zodat het allemaal niet te strak geregeld is en het niemand belemmert in drukke bezigheden.
Graag aanmelden voor 15 maart.