Zuring

Bij een Vlaamse en Letse deelnemer van de tuin riep het allerlei herinneringen op. In Letland wordt zuring vaak ingemaakt en gebruikt in winterse gerechten. Belgen mengen het door de spinazie. Nederlanders denken vooral aan onkruid.

Zuring is een doorlevende inheemse plant. De gekweekte soort heeft wat breder en groter blad dan de wilde soorten.

Hoe oogsten?

Je oogst zuring door de grotere bladeren af te snijden. Proef even of de smaak nog friszuur is. Als de bladeren te groot worden kunnen ze bitter en taai worden. Als de plant door begint te schieten (in bloei gaat) verwijderen we de bloemstengels. De plant groeit weer aan en er kan weer van geoogst worden.

Recepten

Van oudsher wordt zuring vaak gecombineerd met spinazie. Je kan zuring toevoegen aan salades, soepen en sauzen. Als je de nerf te hard vindt kan je die verwijderen.

Koude zuringsaus

Nodig: bosje zuring, dikke (Turkse) yoghurt, knoflook, eventueel mosterd. Pureer de zuring met de overige ingrediënten en maak op smaak met peper en zout.

Moestuin Leyduin mesclunMoestuin Leyduin snijbiet