Spitskool

Spitskool is het kleine zusje van de witte kool en stelt minder eisen aan de vruchtbaarheid van de grond. Ook op zandgrond is de teelt daarom mogelijk.

 

Hoe oogsten

In z’n geheel uit de grond trekken. Wortels en bladeren die je niet mee naar huis wilt nemen afsnijden en in de kist gooien die daarvoor klaar staat.

 

Hoe bereiden

Spitskool is zeer geschikt voor een zomerse rauwkostsalade. Raspen en mengen met olie en azijn, beetje zout en peper erbij. Laat minstens een uur marineren.

 

Recept: spitskool met vijgen

Ingrediënten: fijngesneden spitskool, knoflook fijngehakt, handje gedroogde vijgen in reepjes, tijm, appel(cider)azijn.

Bereiding: bak de kool en knoflook even in de olijfolie. Voeg de vijgen en tijm toe. Blus af met de azijn en water tot er een bodempje vocht in de pan staat. Breng aan de kook, draai het vuur lager en stoof in een paar minuten zachtjes gaar. Voeg op het laatst nog wat tijm, peper en zout toe.