Aardbei

Wat zou De Nieuwe ronde zijn zonder aardbeien? Zomerkoninkjes die door de zon gerijpt zijn. Nog warm van de zon vind ik ze het lekkerst. De aardbeiplant is een overblijvend, kruidachtig gewas met een korte hoofdstengel die sterk gebladerd is. We laten de planten twee jaar staan. In het eerste jaar geven ze grote vruchten in het tweede jaar meer maar kleinere vruchten. Je kan ze dan nog laten staan maar de vruchten worden steeds kleiner en het wordt moeilijker om ze gezond te houden. In het Engels heten ze strawberries. Een logische naam want er wordt vaak stro gelegd tussen de aardbeien. Wij hebben bij de keuze vooral gelet op smaak en sterke soorten die weinig last hebben van ziekten. Op www.aardbeiplantje.nl vind je veel  informatie over de teelt en over rassen.

Hoe oogsten

Het belangrijkste bij het oogsten is dat je het voorzichtig doet en er de tijd voor neemt. Aardbeien liggen op de grond dus je kan er makkelijk op trappen. Kijk dus uit waar je loopt en blijf op hetzelfde pad. Dat geldt ook voor de kinderen. Onder begeleiding plukken en niet hollen!  Pluk alleen de aardbeien die aan alle kanten rood zijn. Pluk met twee handen. Je mag de steeltjes ook doorsnijden of doorknippen, daarmee voorkom je dat je aan de plant trekt. Kom je rotte of kapotte aardbeien tegen pluk ze dan en gooi ze in de emmers die aan weerskanten van het aardbeienbed klaar staan.

Hoe bereiden

Een recept lijkt me overbodig. Suiker is niet nodig en zorg dat ze lekker op temperatuur zijn, dus liever niet eten als je ze net uit de koelkast gehaald hebt.